Proszę o pomoc w dokończeniu:
\(\displaystyle{ 3x ^{3}+5x ^{2}-12x-20=0}\)
\(\displaystyle{ (3x ^{3}-12x) + (5x ^{2}-20)=0}\)
\(\displaystyle{ 3x(x ^{2}-4) +5(x ^{2}-4)=0}\)
\(\displaystyle{ (x ^{2}-4)(3x+5)=0}\)
Odpowiedzi: x należny do {\(\displaystyle{ {-2,- \frac{5}{3}, 2 }}\)}
Teraz nie wiem dokładnie co z tym dalej zrobić.
Równania wielomianowe - rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
Równania wielomianowe - rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ 3x ^{3}+5x ^{2}-12x-20=0\\
(3x ^{3}-12x) + (5x ^{2}-20)=0\\
3x(x ^{2}-4) +5(x ^{2}-4)=0\\
(x ^{2}-4)(3x+5)=0\\
(x-2)(x+2)(3x+5)=0\\
x-2=0 \vee x+2=0 \vee 3x+5=0\\
x=2 \vee x=-2 \vee x=-\frac{5}{3}\\}\)
(3x ^{3}-12x) + (5x ^{2}-20)=0\\
3x(x ^{2}-4) +5(x ^{2}-4)=0\\
(x ^{2}-4)(3x+5)=0\\
(x-2)(x+2)(3x+5)=0\\
x-2=0 \vee x+2=0 \vee 3x+5=0\\
x=2 \vee x=-2 \vee x=-\frac{5}{3}\\}\)