3.75 Równania wielomianowe - rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Tygrys22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 3 mar 2009, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

3.75 Równania wielomianowe - rozwiąż równanie

Post autor: Tygrys22 »

Wielomiany
Rozwiąż Równanie:
b) \(\displaystyle{ x^{3}+3x+4=0}\)

Podpowiedzią jest \(\displaystyle{ 3x = -x + 4x}\)

Bardzo proszę o bardziej szczegółową pomoc jak to wyliczyć.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

3.75 Równania wielomianowe - rozwiąż równanie

Post autor: Kartezjusz »

\(\displaystyle{ x^{3}+3x+4=x^{3}-x+4x+4=(x+1)(x^{2}-x+4)}\)
bo
\(\displaystyle{ x^{3}-x=(x-1)x(x+1)}\),a \(\displaystyle{ 4x+4=4(x+1)}\)
Dlalej liczysz równanie kwadratowe \(\displaystyle{ x^{2}-x+4=0 i x+1=0}\)
Wszystkie pierwiastki równań będą rozwiązaniami równania.
Tygrys22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 3 mar 2009, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

3.75 Równania wielomianowe - rozwiąż równanie

Post autor: Tygrys22 »

Bardzo dziękuje za expresową odpowiedź. Bardzo mi pomogłeś.
ODPOWIEDZ