Wyznacz współczynniki A,B,C...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
SAGE69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 paź 2009, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ciech

Wyznacz współczynniki A,B,C...

Post autor: SAGE69 »

Witam serdecznie całą społeczność matematyków

W poniedziałem mam sprawdzian z wielomianów, robię teraz zadania powtórzeniowe i męcze się nad jednym [zapewne prostym] przykładem.

"Wyznacz współczynniki a,b,c - tak, aby
\(\displaystyle{ W(x)-F(x)=H(x)}\), gdy

\(\displaystyle{ W(x)=2x^3 + ax^2 + 5x - 3\\
F(x)=x^3 - 5x^2 + bx + 4\\
H(x)=3x^3 + 2x^2 + 4x - c}\)


Zacząłem od podstawienie tych wielomianów pod równianie, obliczyłem, wyłączyłem przed nawias - otrzymałem takie coś:

\(\displaystyle{ x^3 + x^2(a+5) +x(5-b) - 7 = 3x^3 + 2x^2 + 4x - c}\)

Wszystko było by pięknie, gdyby przed x^3 stała 3, wtedy logicznie \(\displaystyle{ a+5=2; \ 5-b=4 ; \ c=7}\),
ale tak to nie mam pomysłu jak ruszyć z tym zadaniem.
Czy może w treści jest błąd, bo gdyby przed x^3 w wielomianie F(x) stał minus, wtedy wszystko poszło by bezproblemowo...


Liczę na Waszą pomoc
Ostatnio zmieniony 14 paź 2009, o 14:52 przez SAGE69, łącznie zmieniany 2 razy.
Citizen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 284
Rejestracja: 27 maja 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 36 razy

Wyznacz współczynniki A,B,C...

Post autor: Citizen »

Dobrze przepisałeś tą funkcje \(\displaystyle{ F(x)}\)? ma być \(\displaystyle{ -5^{3}}\)?
SAGE69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 paź 2009, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ciech

Wyznacz współczynniki A,B,C...

Post autor: SAGE69 »

Źle została zedytowana wiadomość przez moderatora
Wszystko poprawiłem już.

[Przepraszam za brak dostosowania się do regulaminu]
Citizen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 284
Rejestracja: 27 maja 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 36 razy

Wyznacz współczynniki A,B,C...

Post autor: Citizen »

Jeżeli wszystko jest dobrze przepisane to nie ma takich współczynników dla których równośc będzie spełniona, a może było \(\displaystyle{ W(x)+F(x)=H(x)}\)?
SAGE69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 14 paź 2009, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ciech

Wyznacz współczynniki A,B,C...

Post autor: SAGE69 »

Okazało się, że w H(x) dopisałem bezprawnie 3...

Możliwe, że była niestarta na tablicy i się wkradła do przykładu.
W takim przypadku zadanie liczy się bardzo ładnie


Dzięki za odpowiedź, tak poza tym - problem rozwiązany już.
ODPOWIEDZ