dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ x^4 + 2(m-2)x^2 + m^2 - 1 = 0}\) ma dwa różne pierwiastki?
Odpowiedź do zadania: \(\displaystyle{ m\in(-1,1)\cup\{\frac{5}{4}\}}\).
pyszne zad z parametrem i pierwiastkami
pyszne zad z parametrem i pierwiastkami
Ostatnio zmieniony 13 paź 2009, o 19:52 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
pyszne zad z parametrem i pierwiastkami
podstaw sobie \(\displaystyle{ x^2=t}\) i teraz żeby twoje równanie miało 2 pierwiastki różne to równanie kwadratowe musi mieć 2 pierwiastki różnych znaków czyli ze wzorów Vieta:
\(\displaystyle{ t_1*t_2<0}\)
jak dalej nie będziesz wiedział poszukaj na forum podobnych zadań
\(\displaystyle{ t_1*t_2<0}\)
jak dalej nie będziesz wiedział poszukaj na forum podobnych zadań
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
pyszne zad z parametrem i pierwiastkami
Gwoli uzupełnienia wszelkie przypadki wielomianów 4 stopnia z dwoma różnymi miejscami zerowymi wyglądają tak (dla uproszczenia a=1):
\(\displaystyle{ f(x)=(x-x_1)^2(x-x_2)^2 \\
f(x)=(x-x_1)^3(x-x_2) \\
f(x)=(x-x_1)(x-x_2) \cdot W_2(x)}\)
gdzie \(\displaystyle{ W_2(x)}\) to trójmian kwadratowy (pełny lub niepełny) z Deltą ujemną.
Można pokusić się o sprawdzenie które przypadki wchodzą w grę w tym przykładzie.
\(\displaystyle{ f(x)=(x-x_1)^2(x-x_2)^2 \\
f(x)=(x-x_1)^3(x-x_2) \\
f(x)=(x-x_1)(x-x_2) \cdot W_2(x)}\)
gdzie \(\displaystyle{ W_2(x)}\) to trójmian kwadratowy (pełny lub niepełny) z Deltą ujemną.
Można pokusić się o sprawdzenie które przypadki wchodzą w grę w tym przykładzie.