Dzieląc wielomian W przez dwumian x-1 otrzymujemy resztę 2, a dzieląc ten wielomian przez dwumian x-2 otrzymujemy resztę 5. Wyznacz resztę R z dzielenia wielomianu W przez wielomian P(x)=(x-1)(x-2)
moge prosic o wskazowki jak to zadanie mam rozwiazac ? - chce je sam zrobic(obliczenia)
drobne wskazowki
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
drobne wskazowki
Wskazówki:
1.\(\displaystyle{ W(1)=2}\)
2.\(\displaystyle{ W(2)=5}\)
3. jakiej postacie jest reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P}\) ?
1.\(\displaystyle{ W(1)=2}\)
2.\(\displaystyle{ W(2)=5}\)
3. jakiej postacie jest reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P}\) ?
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
drobne wskazowki
\(\displaystyle{ W(x)=P(x) \cdot Q(x) + R(x)}\)
w tym przypadku \(\displaystyle{ st.R(x)<st.P(x)}\), a że \(\displaystyle{ P(x)=(x-1)(x-2)}\) czyli stopien reszty jest mniejszy niż 2, czyli \(\displaystyle{ R(x)=ax+b}\), więc:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(x) = Q(x) \cdot (x-1)(x-2) + ax+b \\ W(1)=2 \\W(2)=5 \end{cases}}\)
w tym przypadku \(\displaystyle{ st.R(x)<st.P(x)}\), a że \(\displaystyle{ P(x)=(x-1)(x-2)}\) czyli stopien reszty jest mniejszy niż 2, czyli \(\displaystyle{ R(x)=ax+b}\), więc:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(x) = Q(x) \cdot (x-1)(x-2) + ax+b \\ W(1)=2 \\W(2)=5 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
drobne wskazowki
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(x) = Q(x) \cdot (x-1)(x-2) + ax+b \\ W(1)=2 \\W(2)=5 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(1) = Q(1) \cdot (1-1)(1-2) + a+b=2 \\ W(x) = Q(2) \cdot (2-1)(2-2) + 2a+b=5 \end{cases}}\) raz w jednym nawiasie raz w drugim jest \(\displaystyle{ 0}\), czyli całe mnożenie też równa sie \(\displaystyle{ 0}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=2 \\ + 2a+b=5 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=3 \\ b=-1 \end{cases}}\)
Więc reszta wychodzi:
\(\displaystyle{ R(x)=3x-1}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(1) = Q(1) \cdot (1-1)(1-2) + a+b=2 \\ W(x) = Q(2) \cdot (2-1)(2-2) + 2a+b=5 \end{cases}}\) raz w jednym nawiasie raz w drugim jest \(\displaystyle{ 0}\), czyli całe mnożenie też równa sie \(\displaystyle{ 0}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=2 \\ + 2a+b=5 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=3 \\ b=-1 \end{cases}}\)
Więc reszta wychodzi:
\(\displaystyle{ R(x)=3x-1}\)