wielomiany ze zmienna

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wilk321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 kwie 2006, o 12:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 2 razy

wielomiany ze zmienna

Post autor: wilk321 »

Kto mi pomoze z takim oto zadaniem: (na lekcji bylo tylko z jedna zmienna a na klasowce znalazlo sie z dwoma...) wdzieczny bylbym za wytlumaczenie krok po kroku co trzeba zrobic a nie sam wynik.

Dla jakich wartości k i m równanie W(x)=x � +kx � +mx+6 jest podzielne przez Q(x)=(x-2)(x-3)
rotie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 2 sty 2006, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 9 razy

wielomiany ze zmienna

Post autor: rotie »

Jeśli wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ Q(x)}\) to \(\displaystyle{ W(2) = 0}\) i \(\displaystyle{ W(3) = 0}\) zapisz \(\displaystyle{ W(2)}\) i \(\displaystyle{ W(3)}\), wyjdzie ci z tego układ równań z dwiema niewiadomymi.
wilk321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 kwie 2006, o 12:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 2 razy

wielomiany ze zmienna

Post autor: wilk321 »

dzieki bardzo: Jak najbardziej zasluzyles na "pomogl"
ODPOWIEDZ