Witam! Kilka podobnych tematów już się przewinęło jednak nie spotkałem tam następujących przypadków z ktorymi mam problem. Mianowicie :
1)|6-2x| = 2|x-3|
2) \(\displaystyle{ |\frac{1}{x-1}|\le 2}\)
Nierówności z wartościami bezwzględnymi
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Nierówności z wartościami bezwzględnymi
Każdy moduł bezwzględnej wartości przyrównaj do zera i rozwiąż równanie na dwa przedziały:
1) \(\displaystyle{ x \in (- \infty ;3)}\) i \(\displaystyle{ x \in <3;+ \infty )}\)
2) Najlepiej narysuj sobie wykres funkcji \(\displaystyle{ y= \frac{1}{x}}\) przesunięty o jedną jednostke w prawo, następnie wszystko co znajduje się pod osią x obij na górę i sprawdź, że mniejszy od 2 jest dla \(\displaystyle{ x \in (- \infty ; -\frac{1}{2}> \cup < \frac{1}{2};+ \infty )}\).
1) \(\displaystyle{ x \in (- \infty ;3)}\) i \(\displaystyle{ x \in <3;+ \infty )}\)
2) Najlepiej narysuj sobie wykres funkcji \(\displaystyle{ y= \frac{1}{x}}\) przesunięty o jedną jednostke w prawo, następnie wszystko co znajduje się pod osią x obij na górę i sprawdź, że mniejszy od 2 jest dla \(\displaystyle{ x \in (- \infty ; -\frac{1}{2}> \cup < \frac{1}{2};+ \infty )}\).