Rozlozenie wielomianow na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Swora
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 paź 2009, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 1 raz

Rozlozenie wielomianow na czynniki

Post autor: Swora »

Witam mam 3 zadania z wielomianami z którymi nie mogę sobie poradzić
zadanie
Rozłóż wielomian na czynniki
\(\displaystyle{ a) W(x) = x^{3} - 8 \\ b) W(x) = x^{3} - 2x^{2} - 9x + 18 \\ c) W(x) = 3^{2} - 2x - 1}\)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2009, o 16:22 przez Swora, łącznie zmieniany 2 razy.
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Rozlozenie wielomianow na czynniki

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ x^3-8 = (x-2)(x+2)^2 = (x-2)(x+2)(x+2)}\)

\(\displaystyle{ x^3 - 2x^2-9x+18 = (x-2)(x^2-9) = (x-2)(x-3)(x+3)}\)

\(\displaystyle{ 3x^2-2x-1 = (x-1)(3x+1)}\)
Swora
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 paź 2009, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 1 raz

Rozlozenie wielomianow na czynniki

Post autor: Swora »

Oki dzięki agulka1987
Mam nadzieje ze to dobrze jest bo mam to na zaliczenie
ODPOWIEDZ