Witam, dzielę wielomian i nie potrafię skończyć bo wychodzi mi tak dziwnie, może ktos mi pomóc?
\(\displaystyle{ (x ^{3} -3x ^{2} -2x+8):(x-2) = x ^{2} -x ??
-x ^{3}+2x
__________
= -x ^{2} -2x
+x ^{2} +2x
__________
= = +8}\)
Jak przepisałem +8 to co mam z tym zrobić? Jak podzielić? Bo -4 ani 4 w sprawdzeniu nie pasują :/
Dzielenie wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Dzielenie wielomianów
w drugiej linijce ma być dwukrotnie -2x, bo dopełniasz do najwyższej potęgi,a z,aki wyrażenia mają
być przeciwne,bo masz (x-2),a zachowujesz się jakbyś dzielił przez (x+2) od tej drugiej linijki.Powinno Ci wyjść
\(\displaystyle{ (x^{3}-3x^{2}-2x+8):(x-2)=x^{2}-x-4}\)
być przeciwne,bo masz (x-2),a zachowujesz się jakbyś dzielił przez (x+2) od tej drugiej linijki.Powinno Ci wyjść
\(\displaystyle{ (x^{3}-3x^{2}-2x+8):(x-2)=x^{2}-x-4}\)