a) \(\displaystyle{ 2x ^4 -x^3-3x ^2 =0}\)
b)\(\displaystyle{ x ^3 -3x ^2 -4x+12=0}\)
Jak ktos moze niech pomoże
Rozwiąż równanie:
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 22 mar 2009, o 18:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż równanie:
Ostatnio zmieniony 12 paź 2009, o 15:16 przez lenka15109, łącznie zmieniany 1 raz.
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Rozwiąż równanie:
To ma wyklądać może tak ?????????????????:
a)
\(\displaystyle{ 2x ^{2} -3x ^{2} -3x=0}\)
\(\displaystyle{ -x ^{2} -3x = 0}\), bo jak tak to robisz tak:
\(\displaystyle{ x ^{2} +3x=0}\)
\(\displaystyle{ x(x+3)=0}\)
\(\displaystyle{ x _{1} =0, x _{2} =-3}\)
b)
\(\displaystyle{ x ^{3} -3x ^{2} -4x+12=0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} (x-3)-4(x-3)}\)
\(\displaystyle{ (x-3)(x ^{2}-4)}\)
\(\displaystyle{ x _{1}=3,x _{2} =2,x _{3} =-2}\)
a)
\(\displaystyle{ 2x ^{2} -3x ^{2} -3x=0}\)
\(\displaystyle{ -x ^{2} -3x = 0}\), bo jak tak to robisz tak:
\(\displaystyle{ x ^{2} +3x=0}\)
\(\displaystyle{ x(x+3)=0}\)
\(\displaystyle{ x _{1} =0, x _{2} =-3}\)
b)
\(\displaystyle{ x ^{3} -3x ^{2} -4x+12=0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} (x-3)-4(x-3)}\)
\(\displaystyle{ (x-3)(x ^{2}-4)}\)
\(\displaystyle{ x _{1}=3,x _{2} =2,x _{3} =-2}\)