Obliczyć resztę z dzielenia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
winfast29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniew
Podziękował: 199 razy

Obliczyć resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: winfast29 »

Obliczyć resztę z dzielenia wielomianu

\(\displaystyle{ (x^2-x-1)^{2007}}\) przez \(\displaystyle{ x^2-x}\)
adner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok / Warszawa
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 63 razy

Obliczyć resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: adner »

\(\displaystyle{ W(x)=(x^2-x-1)^{2007}}\)
\(\displaystyle{ W(0)=(-1)^{2007}=-1}\)
\(\displaystyle{ W(1)=(-1)^{2007}=-1}\)

\(\displaystyle{ W(x)=x(x-1)Q(x)+R(x)}\)
\(\displaystyle{ R(x)=ax+b}\)
\(\displaystyle{ W(0)=ax+b=b}\)
\(\displaystyle{ W(1)=ax+b=a+b}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases}
W(0)=b=-1 \\
W(1)=a+b=-1
\end{cases}}\)



\(\displaystyle{ \begin{cases}
b=-1 \\
a-1=-1 \Rightarrow a=0
\end{cases}}\)


\(\displaystyle{ R(x)=ax+b=-1}\)
ODPOWIEDZ