dany wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Kane
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 4 paź 2009, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żary
Podziękował: 4 razy

dany wielomian

Post autor: Kane »

Dany jest wielomian W(x)= \(\displaystyle{ x^{3}}\)-\(\displaystyle{ x^{2}}\). Wartość tego wielomianu w punkcie \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)+1 jest równa?
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

dany wielomian

Post autor: Althorion »

\(\displaystyle{ W( \sqrt{2} + 1 ) = (\sqrt{2} + 1)^3 - (\sqrt{2} + 1)^2}\)
Przeliczyć ze wzoru skróconego mnożenia i ew. poskracać.
ODPOWIEDZ