Proszę o pomoc
Dany jest wielomian\(\displaystyle{ W \left(x \right)=x ^{3}-x ^{2}}\). Wartość tego wielomianu w punkcie \(\displaystyle{ \sqrt{2}+1}\)
Wartość wielomianu w punkcie
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wartość wielomianu w punkcie
Przedstawmy wielomian w postaci iloczynowej:
\(\displaystyle{ W(x)=x^2(x-1)}\)
Teraz obliczmy wartość wielomianu:
\(\displaystyle{ W( \sqrt{2} +1)=(\sqrt{2} +1)^2(\sqrt{2} +1-1)=...}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^2(x-1)}\)
Teraz obliczmy wartość wielomianu:
\(\displaystyle{ W( \sqrt{2} +1)=(\sqrt{2} +1)^2(\sqrt{2} +1-1)=...}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 27 wrz 2009, o 21:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubuski, aight!
Wartość wielomianu w punkcie
a teraz ja poproszę o wyjaśnienie.
czemu nie można podstawic od razu\(\displaystyle{ \sqrt{2}+1}\) pod \(\displaystyle{ x^{3} -x ^{2}}\) ?
czemu nie można podstawic od razu\(\displaystyle{ \sqrt{2}+1}\) pod \(\displaystyle{ x^{3} -x ^{2}}\) ?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wartość wielomianu w punkcie
pierdut, oczywiście, że można, ale zazwyczaj chcemy ułatwić sobie życie. Jeśli zrobisz tak, jak piszesz będzie musiał skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia na sześcian sumy i kwadrat sumy, spróbuj, też będzie OK.