Dany jest wielomian :
\(\displaystyle{ W(x)=2x ^{3}-5x ^{2}-2 ^{a}x+3}\)
z parametrem a
Wyznacz ai pierwiastki wielomianu W wiedząc, że jest on podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ (x+1)}\)
Proszę o pomoc.
Wyznacz a i pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 27 sie 2009, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
Wyznacz a i pierwiastki wielomianu
Ostatnio zmieniony 10 paź 2009, o 13:34 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex].
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Wyznacz a i pierwiastki wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=2x ^{3}-5x ^{2}-2 ^{a}x+3 \\ W(-1)=0 \\ -2-5+2^a+3=0 \\ 2^a=2^2 \\ a=2}\)
Ostatnio zmieniony 10 paź 2009, o 17:14 przez wb, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 353
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd :)
- Podziękował: 125 razy
- Pomógł: 19 razy
Wyznacz a i pierwiastki wielomianu
Źle
\(\displaystyle{ a=2}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ 2^a = 4}\)wb pisze:\(\displaystyle{ -2-5+2^a+3=0 \\ 2^a=2 \\ a=1}\)
\(\displaystyle{ a=2}\)
Pozdrawiam