wartość wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
marek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 696
Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: marki
Podziękował: 165 razy
Pomógł: 20 razy

wartość wielomianu

Post autor: marek12 »

\(\displaystyle{ p(k)}\) jest wielomianem stopnia \(\displaystyle{ n}\) takim ze \(\displaystyle{ p(k) = \frac{(n+1-k)!k!}{(n+1)!}}\) dla \(\displaystyle{ k = 0, 1, ... , n.}\)
Znaleźć \(\displaystyle{ p(n+1).}\)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

wartość wielomianu

Post autor: mmoonniiaa »

\(\displaystyle{ P(n+1)= \frac{(n+1-n-1)!(n+1)!}{(n+1)!} = \frac{0!(n+1)!}{(n+1)!} =0!=1}\)
ODPOWIEDZ