trzeciego stopnia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bielu111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 7 paź 2009, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zawiercie
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

trzeciego stopnia

Post autor: bielu111 »

wykres wielomianu trzeciego stopnia przechodzi przez punkty A=(0;-2) B=(1;-2) C=(2;0) D=(-1;-6)
a) znajdz wzor tego wielomianu
b) wyznacz wzor wartosci argumentu dla ktorych wielomian ten ma wartosc ujemna

bardzo prosze o pomoc bo nie mam pomyslu jak to zrobic..
Awatar użytkownika
mathX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 648
Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 116 razy

trzeciego stopnia

Post autor: mathX »

\(\displaystyle{ y=ax^{3}+bx^{2}+cx+d}\)

Pierwszą współrzędną podstawiasz pod \(\displaystyle{ x}\), a drugą pod \(\displaystyle{ y}\) i rozwiązujesz układ 4 równań.
ODPOWIEDZ