Pomóżcie bo kompletnie nie wiem jak się zabrać...
Wyznacz wzór wielomianu 1 stopnia, jeśli wiadomo,że do jego wykresu należą punkty A=(0,-5), B=(-3,4)
Wyznaczanie wzoru wielomianu na podst. punktów należących do
Wyznaczanie wzoru wielomianu na podst. punktów należących do
Wielomian 1szego stopnia to nic innego jak funkcja liniowa więc podstawiamy wsp. A i B do y=ax+b:
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=-5\\4=-3a+b\end{cases}\\a=-3\\y=-3x-5}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=-5\\4=-3a+b\end{cases}\\a=-3\\y=-3x-5}\)