Wyznacz wzór wielomianu mając pierwiastki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Talka17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 4 paź 2009, o 13:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: podkarpacie

Wyznacz wzór wielomianu mając pierwiastki

Post autor: Talka17 »

Proszę o pomoc

Napisz wzór wielomianu w postaci \(\displaystyle{ W(x)= x^{4} +ax^{3} + bx^{2}+cx+d}\), o którym wiadomo, że jego pierwiastkami są liczby \(\displaystyle{ - \sqrt{2} ,-1, 1, \sqrt{2}}\)
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

Wyznacz wzór wielomianu mając pierwiastki

Post autor: maise »

podstaw współrzędne tych punktów do równania wielomianu i oblicz współczynniki z układu równań
Talka17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 4 paź 2009, o 13:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: podkarpacie

Wyznacz wzór wielomianu mając pierwiastki

Post autor: Talka17 »

A mogę prosić o jakiś przykład bo moj poziom pojmowania tegom zadania niestety się nie zmienił
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

Wyznacz wzór wielomianu mając pierwiastki

Post autor: maise »

pierwiastki to miejsca zerowe-punkty, w którym funkcja przecina oś x, czyli dla tych punktów y=0
jeśli pierwiastkiem jest -1, to jest to punkt o współrzędnych (-1;0)

\(\displaystyle{ 0=(-1)^4+a(-1)^3+b(-1)^2+c(-1)+d}\)
ODPOWIEDZ