Dobry wieczór wszystkim, mam problem z dwoma przykładami z zadania:
5. Naszkicuj wykres wielomianu w.
c) \(\displaystyle{ w(x) = 2x(x + 2)( x^{2} - 4)(3-x)^{3}}\)
d) \(\displaystyle{ w(x) = -7( x^{2}+3)(3-x^{2})(3-x)^{2}}\)
wykresy wychodzą mi inne niż te książkowe, mój nauczyciel od matematyki wspominał coś o wyjęciu minusów przed nawias - ktoś mógł by dopomóc? (wykres potrafię narysować sam)
pokażę może jeszcze co mi wychodzi
c) \(\displaystyle{ w(x) = 2x(x + 2)( x^{2} - 4)(3-x)^{3} = 2x(x+2)(x-2)(x+2)(3-x)^{3} = 2x(x+2)^{2}(x-1)(3-x)^{3}}\)
czyli pierwiastki: -2(dwukrotny), 1(jednokrotny), 3(trzykrotny)
d) \(\displaystyle{ w(x) = -7)( x^{2}+3)(3-x^{2})(3-x)^{2} = -7(x- \sqrt{3})^{2}(x+ \sqrt{3})^{2}(x-3)^{2}}\)
czyli pierwiastki: \(\displaystyle{ - \sqrt{3}(dwukrotny), \sqrt{3}(dwukrotny), 3(dwukrotny)}\)
Z góry dziękuję!
Naszkicuj wykres wielomianu w.
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
Naszkicuj wykres wielomianu w.
a czy w c nie powinno być:
c) \(\displaystyle{ W(x) = 2x(x + 2)( x^{2} - 4)(3-x)^{3} =
2x(x+2)(x-2)(x+2)(3-x)^{3} =
2x(x+2)^{2}(x-2)(3-x)^{3}}\)
0 - jednokrotny,
-2 - dwukrotny,
2 - jednokrotny
3 - trzykrotny
wykres:
sprawdź, czy w d nie masz podobnego problemu.
c) \(\displaystyle{ W(x) = 2x(x + 2)( x^{2} - 4)(3-x)^{3} =
2x(x+2)(x-2)(x+2)(3-x)^{3} =
2x(x+2)^{2}(x-2)(3-x)^{3}}\)
0 - jednokrotny,
-2 - dwukrotny,
2 - jednokrotny
3 - trzykrotny
wykres:
sprawdź, czy w d nie masz podobnego problemu.