Nierówność wielomianowa z wartością bezwzględną.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 2 sty 2009, o 15:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 5 razy
Nierówność wielomianowa z wartością bezwzględną.
\(\displaystyle{ \left|x ^{2} - 1\right|\ge x ^{3} - x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 205
- Rejestracja: 15 wrz 2009, o 10:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Pomógł: 29 razy
Nierówność wielomianowa z wartością bezwzględną.
W czym problem?
rozłóż wart. bezw. z definicji na 2 przypadki, a \(\displaystyle{ x^3-x=x(x^2-1)}\)
rozłóż wart. bezw. z definicji na 2 przypadki, a \(\displaystyle{ x^3-x=x(x^2-1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 2 sty 2009, o 15:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 5 razy
Nierówność wielomianowa z wartością bezwzględną.
Rozłożyłam, z tym problemu nie ma, gorzej z końcowym przedziałem.
Nie zgadza się z odpowiedzia która powinna wyniesć: \(\displaystyle{ ( -\infty;1>}\)
Nie zgadza się z odpowiedzia która powinna wyniesć: \(\displaystyle{ ( -\infty;1>}\)