Dwumian 2x-2

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
14Patryk9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 19 sty 2009, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Dwumian 2x-2

Post autor: 14Patryk9 »

Dwumian 2x-2 jest resztą z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x ^{4} +ax ^{3} +bx ^{2} +x-1}\)
przez wielomian \(\displaystyle{ Q(x)=x ^{2}+x+1}\)
Wyznacz a i b.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dwumian 2x-2

Post autor: piasek101 »

Pierwszy pomysł - podzielić, otrzymać resztę , przyrównać z daną.
14Patryk9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 19 sty 2009, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Dwumian 2x-2

Post autor: 14Patryk9 »

To już zrobiłem wyszło b=0 i a=-1. Moze ktos sprawdzic ?/
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dwumian 2x-2

Post autor: piasek101 »

ok
ODPOWIEDZ