Rozłóż na czynniki - kilka nietypowych przykładów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
gendion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 11 mar 2009, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 6 razy

Rozłóż na czynniki - kilka nietypowych przykładów

Post autor: gendion »

Witam
Chciałbym was prosić, abyście dali mi kilka nietypowych przykładów z rozkładania wielomianów na czynniki.
Wiem, że sporo takich zadąń na forum, ale większość ogranicza się do wyciągnięcia czegoś przed nawias, albo zwinięcie we wzór skróconego mnożenia/ewentualnie rozbisanie jakiegoś jednomianu na sumę dwóch innych itp.

Z góry dzięki
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozłóż na czynniki - kilka nietypowych przykładów

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ 2x^3+x^2+x+\frac{1}{3}}\)
gendion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 11 mar 2009, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 6 razy

Rozłóż na czynniki - kilka nietypowych przykładów

Post autor: gendion »

Przerasta mnie ten wielomian )
Mógłbym prosić o rozwiązanie, albo wskazówkę?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozłóż na czynniki - kilka nietypowych przykładów

Post autor: anna_ »

Zazanaczam, że treść była trochę inna. Niemniej i w tym wypadku trzeba lewą stronę rozłożyć na czynniki, więc cytuję (po kawałku ) autora zadania i jednocześnie jego rozwiązanie
Rozwiąż równanie 3 stopnia
\(\displaystyle{ 2x^3+x^2+x+\frac{1}{3}=0}\)

\(\displaystyle{ 2x^3+x^2+x+ \frac{1}{3}=0 \ / \cdot 3}\)
\(\displaystyle{ 6x^3+3x^2+3x+1=0}\)
Rozbijamy go do postaci
\(\displaystyle{ 5x^3+x^3+3x^2+3x+1=0}\)
Męcz się dalej, sam prosiłeś o coś trudnego.
gendion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 11 mar 2009, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 6 razy

Rozłóż na czynniki - kilka nietypowych przykładów

Post autor: gendion »

dalej sobie nei mogę poradzić.
HELP ME
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozłóż na czynniki - kilka nietypowych przykładów

Post autor: anna_ »

Widzimy ze cztery ostatnie wyrazy można zwinąć we wzór skróconego mnożenia, czyli otrzymujemy
\(\displaystyle{ 5x^3+(x+1)^3=0}\)
I nie klikaj tego 'pomógł'
gendion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 11 mar 2009, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 6 razy

Rozłóż na czynniki - kilka nietypowych przykładów

Post autor: gendion »

O kurczę, teraz jak na to patrzę to takie 'banalne', ale wymyślić to już inna bajka :)

dziękuję.

-- 6 paź 2009, o 21:19 --

To jeszcze mam prośbę o wskazówkę, tym razem do przykładu ze zbioru zadań:

\(\displaystyle{ 4x^4-12x^3+25x^2-48x+36}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozłóż na czynniki - kilka nietypowych przykładów

Post autor: anna_ »

Dawaj odpowiedź do tego pierwszego

A nad tym drugim muszę pomyśleć.-- dzisiaj, o 21:39 --\(\displaystyle{ 1,5}\) jest jednym z pierwiastków
ODPOWIEDZ