wielomiany są równe dla

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
monika10109
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 5 paź 2009, o 16:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 25 razy

wielomiany są równe dla

Post autor: monika10109 »

wielomiany\(\displaystyle{ P(x)=(x ^{2} -2) ^{2}}\)i \(\displaystyle{ Q(x)=x ^{4} +(a+5)x ^{3} +bx ^{2}+4}\) są równe
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

wielomiany są równe dla

Post autor: agulka1987 »

są równe dla a=-5 i b= -4
Ostatnio zmieniony 6 paź 2009, o 17:02 przez agulka1987, łącznie zmieniany 1 raz.
monika10109
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 5 paź 2009, o 16:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 25 razy

wielomiany są równe dla

Post autor: monika10109 »

a mozesz mi powiedziec jak do tego doszłas bo nie rozumiem
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

wielomiany są równe dla

Post autor: agulka1987 »

wielomian P(x) - wzór skróconego mnożenia na kwadrat różnicy a nastepnie porównujesz to co przy wykładnikach obu wielomianów
ODPOWIEDZ