równanie x-..=0

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
monika10109
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 5 paź 2009, o 16:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 25 razy

równanie x-..=0

Post autor: monika10109 »

równanie \(\displaystyle{ x ^{5} -5x ^{3} +4x=0}\):
a. nie ma pierwiastków rzeczywistych
b.ma dokładnie jeden pierwiastek rzeczywisty
c.ma pięć pierwiastków będących liczbami całkowitymi
d.ma dokładnie trzy pierwiastki rzeczywiste
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

równanie x-..=0

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ x(x^4-5x^2+4)=0}\)

\(\displaystyle{ x=0 \vee x=-1 \vee x=1 \vee x=-2 \vee x=2}\)

odp. c
ODPOWIEDZ