zadanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kamil_nowacki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 20 kwie 2006, o 08:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 7 razy

zadanie

Post autor: kamil_nowacki »

prosze o pomoc w :
dla jakich wartosci a i b wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+2ax^{2}+bx-3}\) jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ x^{2}-4}\)
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

zadanie

Post autor: Lady Tilly »

Popatrz tu

Kod: Zaznacz cały

http://www.matma.net.pl/wielomiany.php

musisz więc ułożyć układ równań:
0=2�+2•2�a+2b-3
0=(-2)�+2•(-2)�a-2b-3
więc a=0,375 b=-4
dodatkowo powiem, że skorzystałam ze wzoru skróconego mnożenia tzn.
(x�-4)=(x+2)(x-2)
petro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sam nie wiem
Podziękował: 56 razy

zadanie

Post autor: petro »

karolina25 pisze: (x�-4)=(x+2)(x-2)
Skoro jest podzielny to W(2)=0 i W(-2)=0 wrzucasz w układzik i rozwiązujesz...
ODPOWIEDZ