Wyznaczanie liczby a z wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 4 paź 2009, o 13:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: podkarpacie
Wyznaczanie liczby a z wyrażenia
Dane jest wyrażenie \(\displaystyle{ w(x)= \frac{x+2}{x-a}}\) o krótym wiadomo, że W(2)=W(-3). Wyszło mi \(\displaystyle{ a=12}\), a w odpowiedziach pisze ze ma wyjsc \(\displaystyle{ a=-2}\), a jak to z moim przypadkiem bywa, gdzieś musiałam zrobić bląd. Czy mógłby ktoś łaskawy pokazać po kolei, jak to zrobić, ja bym sobie poszukała gdzie błąd zrobiłam...
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 4 paź 2009, o 13:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: podkarpacie
Wyznaczanie liczby a z wyrażenia
\(\displaystyle{ \frac{2+2}{2-a}}\) = \(\displaystyle{ \frac{-3+(-3)}{-3-a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{2-a}}\) = \(\displaystyle{ \frac{-6}{-3-a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{2-a}}\) + \(\displaystyle{ frac{6}{3+a}
\(\displaystyle{ \frac{4(3+a)}{(2-a)(3+a)}}\) + \(\displaystyle{ frac{6(2-a)}{(2-a)(3+a)}=0[tex/]
\(\displaystyle{ 4(3+a)+6(2-a)=0
12+4a+12-6a=0
\(\displaystyle{ 24-2a=0}\)
\(\displaystyle{ -2a=-24}\)
\(\displaystyle{ a=12}\)}\)}\)}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{2-a}}\) = \(\displaystyle{ \frac{-6}{-3-a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{2-a}}\) + \(\displaystyle{ frac{6}{3+a}
\(\displaystyle{ \frac{4(3+a)}{(2-a)(3+a)}}\) + \(\displaystyle{ frac{6(2-a)}{(2-a)(3+a)}=0[tex/]
\(\displaystyle{ 4(3+a)+6(2-a)=0
12+4a+12-6a=0
\(\displaystyle{ 24-2a=0}\)
\(\displaystyle{ -2a=-24}\)
\(\displaystyle{ a=12}\)}\)}\)}\)
Ostatnio zmieniony 5 paź 2009, o 19:12 przez Talka17, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1114
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
Wyznaczanie liczby a z wyrażenia
\(\displaystyle{ \frac{4}{2-a}=\frac{-3+2}{-3-a}}\) i rozwiązujesz jak proporcję...
Ostatnio zmieniony 5 paź 2009, o 19:40 przez Mruczek, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wyznaczanie liczby a z wyrażenia
Błąd masz w 3 linijce. Źle przeniosłaś wyraz na lewą stronę.
Poza tym jak to równanie z 2 linijki pomnożysz na krzyż, to otrzymasz rozwiązanie dużo szybciej.
Poza tym jak to równanie z 2 linijki pomnożysz na krzyż, to otrzymasz rozwiązanie dużo szybciej.