Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
-
asiaaadg
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 11:41
- Płeć: Kobieta
Post
autor: asiaaadg »
wielomian W(x)=m(x-1)(x-2)(x-3) jest wielomianem trzeciego stopnia. Oblicz m, gdy W(-1) = 3
-
rodzyn7773
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Post
autor: rodzyn7773 »
wystarczy podstawić
-
anna_
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Post
autor: anna_ »
policz W(-1)=m(x-1)(x-2)(x-3) i to co wyjdzie przyrównaj do 3, a potem licz m
-
asiaaadg
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 11:41
- Płeć: Kobieta
Post
autor: asiaaadg »
czyli najpierw za x mam podstawić -1 ? a potem?
-
anna_
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Post
autor: anna_ »
a potem to co wyjdzie =3