Grupując odpowiednie wyrazy, rozłóż na czynniki wyrażenie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
squash
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 27 sie 2009, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 1 raz

Grupując odpowiednie wyrazy, rozłóż na czynniki wyrażenie

Post autor: squash »

a) \(\displaystyle{ 12x ^{3} + 4x ^{2} + 9x + 3}\)

b) \(\displaystyle{ m ^{2} +mn - 5m - 5n}\)

c) \(\displaystyle{ 6by - 15 bx - 4 ay + 10ax}\)

nie chodzi mi tak bardzo o rozwiązanie, a o wskazanie drogi, czym kierować się przy takich przykładach, na co patrzeć, jakie są sposoby..
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Grupując odpowiednie wyrazy, rozłóż na czynniki wyrażenie

Post autor: mmoonniiaa »

Musisz starać się wyciągnąć jak najwięcej przed nawias:
\(\displaystyle{ 12x^3+4x^2+9x+3=4x^2(3x+1)+3(3x+1)=...}\)
Awatar użytkownika
squash
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 27 sie 2009, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 1 raz

Grupując odpowiednie wyrazy, rozłóż na czynniki wyrażenie

Post autor: squash »

dziękuję,

ten przykład jest dośc pokręcony:

\(\displaystyle{ x ^{2} (2x - 7) - 2x ^{2} + 7x - 6(2x - 7)}\)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Grupując odpowiednie wyrazy, rozłóż na czynniki wyrażenie

Post autor: mmoonniiaa »

wcale nie
\(\displaystyle{ x^2(2x-7)-x(2x-7)-6(2x-7)=...}\)
i teraz wyciągnij wspólny czynnik: \(\displaystyle{ 2x-7}\)
Awatar użytkownika
squash
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 27 sie 2009, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 1 raz

Grupując odpowiednie wyrazy, rozłóż na czynniki wyrażenie

Post autor: squash »

tylko w odpowiedziach jest jakiś wynik inny :
(x+2)(x-3)(2x-7) i co mi teraz Pani poradzisz?
nie sugeruję się wynikiem tylko ciekaw jestem jak do takiego wyniku dojść?
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Grupując odpowiednie wyrazy, rozłóż na czynniki wyrażenie

Post autor: mmoonniiaa »

Okej, wynik w odpowiedziach jest dobry, ale przecież jeszcze nie skończyłeś przykładu
Wyciągnij z tego: \(\displaystyle{ x^2(2x-7)-x(2x-7)-6(2x-7)=...}\) wspólny czynnik, jakim jest: \(\displaystyle{ (2x-7)}\)
Pokaż mi, jak to rozumiesz.
Awatar użytkownika
squash
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 27 sie 2009, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 1 raz

Grupując odpowiednie wyrazy, rozłóż na czynniki wyrażenie

Post autor: squash »

wyciągam \(\displaystyle{ (2x-7) ^{2} (x ^{2}-x-6)}\) i dalej coś? czy zawaliłem na tym?
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Grupując odpowiednie wyrazy, rozłóż na czynniki wyrażenie

Post autor: mmoonniiaa »

a czemu \(\displaystyle{ (2x-7)^2}\)? powinno być: \(\displaystyle{ (2x-7)(x ^{2}-x-6)}\)
i teraz rozłóż drugi nawias, wyliczając deltę i pierwiastki itd.
Awatar użytkownika
squash
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 27 sie 2009, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 1 raz

Grupując odpowiednie wyrazy, rozłóż na czynniki wyrażenie

Post autor: squash »

\(\displaystyle{ (2x-7)(x ^{2}-x-6) = (x+2)(x-3)(2x-7)}\)

dziękuję za użeranie się ze mną;]
ODPOWIEDZ