działania na wielomianach

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pingwin20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 26 wrz 2009, o 19:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

działania na wielomianach

Post autor: pingwin20 »

Wielomian W(x) = m(x-1)(x-2)(x-3) jest wielomianem stopnia trzeciego. Oblicz wartość m, gdy:
W(4) = 2



Błagam pomóżcie, jutro mam z tego sprawdzian i nie wiem jak rozwiazać takie zadanie
Ostatnio zmieniony 4 paź 2009, o 13:21 przez pingwin20, łącznie zmieniany 1 raz.
Pan Mak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 9 razy

działania na wielomianach

Post autor: Pan Mak »

pingwin20 pisze:Wielomian W(x) = m(x-1)(x-2)(x-# ??
Kaftan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 5 paź 2009, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szafa

działania na wielomianach

Post autor: Kaftan »

W(4)=2, czyli w miejsce "x" w wielomianie podstawiamy 4, wielomian ma być równy 2 więc zapisujemy:
m(4-1)(4-2)(4-3)=2
6m=2
m=3
ODPOWIEDZ