Rozwiaz rownanie.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Moniaaa06
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 21:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Debica
Podziękował: 1 raz

Rozwiaz rownanie.

Post autor: Moniaaa06 »

a) \(\displaystyle{ -4x(x-3)(x- \sqrt{2})(x+ \sqrt{4} ) = 0}\)
b) \(\displaystyle{ 243 x^{3} -1= 0}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{4}{2x-3} =5}\)
d) \(\displaystyle{ \frac{1}{x} + \frac{x}{x+2} = 1}\)

Prosze o pomoc. Mam kilkanaście tych przykładow to sa pojedyncze z rożnych zadan. Chciałabym wiedziec jak rozwiazac te zeby poźniej na ich podstawie rozwiazywac nastepne
Ostatnio zmieniony 4 paź 2009, o 01:34 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Rozwiaz rownanie.

Post autor: Inkwizytor »

1. Rozwiązanie masz na talerzu. to jest postać iloczynowa z której od razu odczytujesz wyniki (kiedy iloczyn czynników równy jest 0?)
2. Wzór skróconego mnożenia (sprawdź jaka liczba podniesiona do 3 potęgi daje 243)
3. Wszystko przenosisz na jedną stronę. Do wspólnego mianownika tak by otrzymać jeden ułamek. (Kiedy ułamek jest równy 0?)
4. Patrz pkt. 3

Nie zapomnij o dziedzinie tam gdzie może nie być zbiorem liczb rzeczywistych.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Rozwiaz rownanie.

Post autor: Rogal »

W b) wzory skróconego mnożenia są wybitnie niepotrzebne. :-)
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Rozwiaz rownanie.

Post autor: Inkwizytor »

Słusznie. Przerost formy nad treścią.
ODPOWIEDZ