Wielomian- funkcja nieparzysta
- tomekbobek
- Użytkownik
- Posty: 271
- Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 17 razy
Wielomian- funkcja nieparzysta
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+px^{2}+q}\) Dla jakich wartosci p i q wielomian W(x+1) jest funkcja nieparzysta?
licze \(\displaystyle{ W(x+1)=x^{3}+x^{2}(3+p) + x(3+2p) + p+q+1}\)
\(\displaystyle{ W(-x-1)=-x^{3}-x^{2}(3-p)-x(3+2p)+p+q-1}\)
funkcja nieparzysta czyli W(-x-1)=-W(x+1) no i przyrownujac wsplczynniki zle mi wychodzi
licze \(\displaystyle{ W(x+1)=x^{3}+x^{2}(3+p) + x(3+2p) + p+q+1}\)
\(\displaystyle{ W(-x-1)=-x^{3}-x^{2}(3-p)-x(3+2p)+p+q-1}\)
funkcja nieparzysta czyli W(-x-1)=-W(x+1) no i przyrownujac wsplczynniki zle mi wychodzi
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2006, o 18:10 przez tomekbobek, łącznie zmieniany 1 raz.
- tomekbobek
- Użytkownik
- Posty: 271
- Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 17 razy
- johny_f
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 19 kwie 2005, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 5 razy
Wielomian- funkcja nieparzysta
rozwiązujesz równanie :
W(-x-1)=-W(x+1)
dojdziesz do równiania -p(x+1)� =q
które jet spełnione dla: pq ≤ 0
W(-x-1)=-W(x+1)
dojdziesz do równiania -p(x+1)� =q
które jet spełnione dla: pq ≤ 0
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2006, o 17:57 przez johny_f, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 16 kwie 2006, o 17:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice/Gliwice
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 16 razy
Wielomian- funkcja nieparzysta
nie wiem gdzie zrobiles blad mi wychodzi, ze dla p=0 i dla q=1, czy taki jest wynik, jesli tak to pewnie zrobiles blad w obliczeniach, jesli nie sa to dobre wyniki to sorry
pozdrawiam.
pozdrawiam.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Wielomian- funkcja nieparzysta
?
Tomekbobek, musisz stwierdzic, kiedy te dwa wielomiany sa rowne. Zrobisz to przyrownujac wspolczynniki przy kolejnych potegach, poradzisz sobie.
Tomekbobek, musisz stwierdzic, kiedy te dwa wielomiany sa rowne. Zrobisz to przyrownujac wspolczynniki przy kolejnych potegach, poradzisz sobie.
- tomekbobek
- Użytkownik
- Posty: 271
- Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 17 razy
Wielomian- funkcja nieparzysta
no wlasnie o to chodzi, ze mi tak samo wychodzi,a w odpowiedziach jest p=-3, q=2. moze moj tok myslenia jest zly?
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 30 kwie 2006, o 02:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Wielomian- funkcja nieparzysta
oblicz wzor ogolny wielomianu W(x+1) a nastepnie korzystajac z twierdzenia, ze wielomian jest funkcja nieparzysta gdy sklada sie z samych nieparzystych poteg, przyrownaj wspolczynnik przy x^2 oraz wyraz wolny do 0 i oblicz dla jakiego p i q oba te wspolczynniki beda zerami.
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Wielomian- funkcja nieparzysta
Witam,
mi wydaje się, że błąd leży w rozwiązywaniu równania W(x+1)=W(-x-1).
A mianowicie W(x+1) jest wielomianem, oznaczmy go np. przez Q(x)=W(x+1).
Jeśli dobrze rozumiem treść, to właśnie wielomian Q musi być funkcją nieparzystą,
tzn. W(x+1)=Q(x)=-Q(-x)=-W(-x+1). I wówczas wychodzi p=-3, q=2.
Pozdrawiam.
mi wydaje się, że błąd leży w rozwiązywaniu równania W(x+1)=W(-x-1).
A mianowicie W(x+1) jest wielomianem, oznaczmy go np. przez Q(x)=W(x+1).
Jeśli dobrze rozumiem treść, to właśnie wielomian Q musi być funkcją nieparzystą,
tzn. W(x+1)=Q(x)=-Q(-x)=-W(-x+1). I wówczas wychodzi p=-3, q=2.
Pozdrawiam.