rozłóż wielomian na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Agusia01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 10 gru 2007, o 14:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: Agusia01 »

rozłóż wielomian na czynniki
\(\displaystyle{ x ^{4} +2x ^{3} -x - 30}\)
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 78 razy

rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: kaszubki »

\(\displaystyle{ x ^{4} +2x ^{3} -x - 30=(x-2)(x+3)(x^{2}+x+5)}\)
Agusia01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 10 gru 2007, o 14:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: Agusia01 »

ale jak to się robi po kolei żeby wyprowadzic do takiego wyrażenia
adner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok / Warszawa
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 63 razy

rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: adner »

Za wielkiej filozofii w tym przypadku akurat nie ma. Sprawdzasz wszystkie dzielniki 30 i ewentualnie dzielisz przez wyrażenie (x-pierwiastek).
Talka17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 4 paź 2009, o 13:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: podkarpacie

rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: Talka17 »

rozłóż wielomian na czynniki \(\displaystyle{ w=x^4-8^2+16}\)

Proszę o pomoc wraz w instrukcjami, bo probowalam rozwiązac ale wychodzą glupoty
michas-__
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 3 paź 2009, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 14 razy

rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: michas-__ »

nie powinno być \(\displaystyle{ -8x^{2}}\) przypadkiem?
Ostatnio zmieniony 4 paź 2009, o 15:54 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Talka17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 4 paź 2009, o 13:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: podkarpacie

rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: Talka17 »

no powinno;)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: mmoonniiaa »

\(\displaystyle{ x^4-8x^2+16=(x^2-4)^2=(x-2)^2(x+2)^2}\)
ODPOWIEDZ