Rozwiąż równianie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
grzywatuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tuchów
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 42 razy

Rozwiąż równianie

Post autor: grzywatuch »

\(\displaystyle{ 2x ^{4} - 9x ^{3} + 14x ^{2} -9x +2 = 0}\)
miodzio1988

Rozwiąż równianie

Post autor: miodzio1988 »

dzielenie wielomianow schemat Hornera
Awatar użytkownika
grzywatuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tuchów
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 42 razy

Rozwiąż równianie

Post autor: grzywatuch »

No dobra to ze hornerem to też sie kapnąłem, ale nie wiem przez co mogę ten wielomian podzielić.
Nie było przypadkiem tak ze sprawdzało sie dzielniki ostatniego wyrazu i sprawdzało czy róznanie równa sie 0 i wtedy robiło sie schematem hornera??? No ale jak tak, to nie wiem czemu mi to nie chce wyjsc, pls wiecej podpowiedzi xD
miodzio1988

Rozwiąż równianie

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ x=1}\) spelnia to rownanie
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Rozwiąż równianie

Post autor: lukasz1804 »

Tego typu równania najwygodniej rozwiązywać przez podstawienie \(\displaystyle{ t=x+\frac{1}{x}}\).
Awatar użytkownika
grzywatuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 363
Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tuchów
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 42 razy

Rozwiąż równianie

Post autor: grzywatuch »

Heheh wyszło, ale nie wiem jak ja to liczyłem, ze \(\displaystyle{ x=1}\) nie spełniało tego równania xD git zadanie rozwiazane xD
ODPOWIEDZ