zadanie jest takie :
dla jakich wartości współczynników m i n wielomian P jest dzielnikiem wielomianu w gdy:
W(x)= \(\displaystyle{ x^{3}}\) - \(\displaystyle{ x^{2}}\) + mx +n P(x) = \(\displaystyle{ x^{2}}\) -mx+1
jak to podzielić?? mam problem bo w dzielniku jest m i juz nie jest tak łatwo to wyliczyć:( proszę o pomoc
podzielnośc wielomianów z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 21 lip 2009, o 15:23
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
podzielnośc wielomianów z parametrem
Dzielisz ,,normalnie" , trochę gorzej idzie.
Mam (na szybkiego) :
\(\displaystyle{ W(x):P(x)=x+(m-1)}\) reszty \(\displaystyle{ R(x)=[m(m-1)+(m-1)]x-(m-1)+n}\)
Mam (na szybkiego) :
\(\displaystyle{ W(x):P(x)=x+(m-1)}\) reszty \(\displaystyle{ R(x)=[m(m-1)+(m-1)]x-(m-1)+n}\)