Normalnie siedze nad tym już chwile i za nic w świecie nie wiem jak to:
\(\displaystyle{ t^3-3t-110= 0 \\}\)
zamieniło się w to:
\(\displaystyle{ (t-5)(t^2 + 5t +22)=0}\)
Bardzo prosze o pomoc.
Rozbicie wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Rozbicie wyrażenia
Mamy:
\(\displaystyle{ t^3-3t-110= 0 \\}\)
\(\displaystyle{ t^3-25t+22t-22 \cdot 5 =0 \\}\)
\(\displaystyle{ t(t^{2}-25)+22(t-5)=0}\)
dalej już chyba wiadomo co się dzieje
Ewentualnie mozna zauważyć, że pierwiastkiem \(\displaystyle{ t^3-3t-110}\) jest liczba \(\displaystyle{ 5}\) stąd po podzileniu przez \(\displaystyle{ t-5}\) mamy to co chcielismy.
\(\displaystyle{ t^3-3t-110= 0 \\}\)
\(\displaystyle{ t^3-25t+22t-22 \cdot 5 =0 \\}\)
\(\displaystyle{ t(t^{2}-25)+22(t-5)=0}\)
dalej już chyba wiadomo co się dzieje
Ewentualnie mozna zauważyć, że pierwiastkiem \(\displaystyle{ t^3-3t-110}\) jest liczba \(\displaystyle{ 5}\) stąd po podzileniu przez \(\displaystyle{ t-5}\) mamy to co chcielismy.