szukanie pierwiastkow rzeczywistych wielomianu
- kp1311
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarzecze
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 49 razy
szukanie pierwiastkow rzeczywistych wielomianu
Zauważ że wielomian zeruje się w punkcie \(\displaystyle{ x = 2}\).
Potem podzielisz sobie i dostaniesz równanie kwadratowe.
Potem podzielisz sobie i dostaniesz równanie kwadratowe.
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2009, o 20:31 przez kp1311, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 203
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
szukanie pierwiastkow rzeczywistych wielomianu
to juz zauważyłem. Niej jetsem tylko teraz pewien w jaki sposób rozpisać równanie.
\(\displaystyle{ (x ^{2} +2x+4m-m)(m-2)}\) po rozbiciu.
dla f(2)=0 i z tego wychodzi \(\displaystyle{ m \in R \backslash \left[2,16 \right]}\)
Nie wiem natomiast jak rozpisać pierwszy nawias.
\(\displaystyle{ (x ^{2} +2x+4m-m)(m-2)}\) po rozbiciu.
dla f(2)=0 i z tego wychodzi \(\displaystyle{ m \in R \backslash \left[2,16 \right]}\)
Nie wiem natomiast jak rozpisać pierwszy nawias.
- kp1311
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarzecze
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 49 razy
szukanie pierwiastkow rzeczywistych wielomianu
\(\displaystyle{ W(x) = x^{3} - mx + 2m - 8}\)
\(\displaystyle{ W(x) = (x - 2)[x^{2} + 2x + (4 - m) ]}\)
Niech \(\displaystyle{ f(x) = x^{2} + 2x + (4 - m)}\).
\(\displaystyle{ W(x) = (x-2)f(x)}\)
\(\displaystyle{ W(x) = 0 \Leftrightarrow x-2 = 0 \vee f(x) = 0}\)
\(\displaystyle{ ( \Delta > 0 \wedge f(2) \neq 0) \Leftrightarrow m \in (3;12) \cup (12;+ \infty )}\)
\(\displaystyle{ W(x) = (x - 2)[x^{2} + 2x + (4 - m) ]}\)
Niech \(\displaystyle{ f(x) = x^{2} + 2x + (4 - m)}\).
\(\displaystyle{ W(x) = (x-2)f(x)}\)
\(\displaystyle{ W(x) = 0 \Leftrightarrow x-2 = 0 \vee f(x) = 0}\)
\(\displaystyle{ ( \Delta > 0 \wedge f(2) \neq 0) \Leftrightarrow m \in (3;12) \cup (12;+ \infty )}\)
- kp1311
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarzecze
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 49 razy
szukanie pierwiastkow rzeczywistych wielomianu
Odpowiedz masz przeciez w ostatniej linijce.
Równanie to zawsze będzie miało przynajmniej jeden pierwiastek w dwójce,
jeśli ma być on nie powtarzalny to \(\displaystyle{ f(2) \neq 0}\), ponadto f(x) musi mieć dwa różne pierwiastki rzeczywiste więc \(\displaystyle{ \Delta >0}\), czyli \(\displaystyle{ f(2) \neq 0 \wedge \Delta>0}\).
Równanie to zawsze będzie miało przynajmniej jeden pierwiastek w dwójce,
jeśli ma być on nie powtarzalny to \(\displaystyle{ f(2) \neq 0}\), ponadto f(x) musi mieć dwa różne pierwiastki rzeczywiste więc \(\displaystyle{ \Delta >0}\), czyli \(\displaystyle{ f(2) \neq 0 \wedge \Delta>0}\).