Rozwiąż równanie wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Enka123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 wrz 2009, o 18:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

Rozwiąż równanie wielomianowe

Post autor: Enka123 »

Rozwiąż:
a) \(\displaystyle{ (x-3)(2x+5)(4-3x)^{2}=0}\),
b) \(\displaystyle{ (x+5)(x^{2}+x-20)(x^{2}-5)=0}\).

Nie wiem jak to rozwiązać, prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu tych przykładów.
Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2009, o 19:03 przez lorakesz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Kamilekzmc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 6 paź 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 73 razy

Rozwiąż równanie wielomianowe

Post autor: Kamilekzmc »

zadaj sobie pytanie kiedy to jest równe 0...

dla pierwszego:\(\displaystyle{ x-3=0 \vee 2x+5=0 \vee 4-3x=0}\) rozwiązać niżej tak samo:P
ODPOWIEDZ