wielomian !

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
jasq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 10 kwie 2006, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

wielomian !

Post autor: jasq »

Liczba \(\displaystyle{ 3}\) jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
\(\displaystyle{ w(x) = x^{4}-9x^{3}+ax^{2}+bx-36}\)

Znajdz współczynniki a i b tego wielomianu .
rotie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 2 sty 2006, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 9 razy

wielomian !

Post autor: rotie »

Podstaw 3 do wielomianu, a następnie podstaw 3 do pochodnej wielomianu, wyjdzie układ równań.
Awatar użytkownika
jasq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 10 kwie 2006, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

wielomian !

Post autor: jasq »

a jak bez pochodnej ??
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

wielomian !

Post autor: Tomasz Rużycki »

wydziel pod kreske.
Awatar użytkownika
Auryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 9 kwie 2006, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

wielomian !

Post autor: Auryn »

w(3)=0,
potem podziel ten wielomian przez (x-3) a skoro 3 jest pierwiastkiem to ci wyjdzie ze to co jest na dole czyli roznica musi byc równa 0.

[ Dodano: Wto Kwi 18, 2006 9:56 am ]
aha i potem ci wyjdzie ze b=66-3a wiec podstaw to do tego wielomianu ktory otrzymales przez dzielenie wyjsciowego przez x-3 i znowu podziel przez (x-3) bo to jest podwojny pierwiastek i teraz juz musi wyjsc

[ Dodano: Wto Kwi 18, 2006 10:02 am ]
czyli

a=23
b=-3

Awatar użytkownika
jasq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 10 kwie 2006, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

wielomian !

Post autor: jasq »

Pierwszy raz słysze o stosowaniu pochodnej w tego typu zadaniach ? Czy ktoś mógł by mi przybliżyc temat ? Czy pochodna wielomianu od jego pierwiastka jest równa zero ?
Awatar użytkownika
bisz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 572
Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 27 razy

wielomian !

Post autor: bisz »

jezeli pierwiastek jest dwukrotny to znaczy ze w danym punkcie wykres odbija się od osi X tym samym posiadając w tym punkcie ekstremum minimum, stąd patent z pochodną, nie jest on konieczny ale ułatwia sprawę.
ODPOWIEDZ