czesc prosilbym o pomoc
nie wiem jak zapisac w tym forum uklad ale to jest uklad
\(\displaystyle{ \begin{cases} x ^2 +xy+y=1 \\ y^2 +xy+x=5 \end{cases}}\)
dzieki jesli ktos rozwiaze
rozwiazanie ukladu
rozwiazanie ukladu
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2009, o 18:18 przez Rogal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zapomniałeś po prostu o czymś.
Powód: Zapomniałeś po prostu o czymś.
rozwiazanie ukladu
Wyciągnij x przed nawias w pierwszym równaniu, podziel przez x, przenies wszystko oprocz y na 2 strone i podstaw do drugiego rownania...
rozwiazanie ukladu
jezeli mozesz napisz jak to ma wygladac, bo troche nie kojaz jak wyniesc tak x(x+y)+y ??? dlatego ze inaczej chyba nie uda sie....
rozwiazanie ukladu
nie wiem probowalem kilkoma sposobami i twoim takze, ale nic nie udaje sie, jesli mozesz napisz jak to ma wygladac... dzieki
rozwiazanie ukladu
\(\displaystyle{ \begin{cases} x ^{2} + xy + y = 1 \\ y ^{2} + xy + x = 5 \end{cases}}\)
Z pierwszego równania:
\(\displaystyle{ y(x+1) + x ^{2} = 1}\) Dzielimy przez (x+1)
\(\displaystyle{ y + \frac{x ^{2} }{x+1} = \frac{1}{x+1}}\)
\(\displaystyle{ y = \frac{1-x ^{2} }{x+1}}\)
\(\displaystyle{ y = \frac{-(x ^{2} - 1 }{x+1})}\)
\(\displaystyle{ y = \frac{-(x+1)(x-1)}{x+1}}\)
\(\displaystyle{ y = -(x-1)}\)
\(\displaystyle{ y = 1-x}\)
Podstawiasz do drugiego równania:
\(\displaystyle{ (1-x) ^{2} + x(1-x) + x = 5}\)
No i juz masz proste rownanie z jedna niewiadoma...
Z pierwszego równania:
\(\displaystyle{ y(x+1) + x ^{2} = 1}\) Dzielimy przez (x+1)
\(\displaystyle{ y + \frac{x ^{2} }{x+1} = \frac{1}{x+1}}\)
\(\displaystyle{ y = \frac{1-x ^{2} }{x+1}}\)
\(\displaystyle{ y = \frac{-(x ^{2} - 1 }{x+1})}\)
\(\displaystyle{ y = \frac{-(x+1)(x-1)}{x+1}}\)
\(\displaystyle{ y = -(x-1)}\)
\(\displaystyle{ y = 1-x}\)
Podstawiasz do drugiego równania:
\(\displaystyle{ (1-x) ^{2} + x(1-x) + x = 5}\)
No i juz masz proste rownanie z jedna niewiadoma...