Wielomian - rowiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:05
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
Wielomian - rowiąż równanie
Mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu równania \(\displaystyle{ 3x^4-3x^2-9(x-1)(x+1)=0}\)?
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2009, o 20:52 przez lukki_173, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach[latex][/latex] . Staraj się lepiej dobierać działy.
Powód: Poprawa wiadomości. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Wielomian - rowiąż równanie
\(\displaystyle{ 3x^2(x^2-1)-9(x^2-1) = 0}\)
\(\displaystyle{ (3x^2 - 9)(x^2-1)=0}\)
\(\displaystyle{ 3(x^2-3)(x^2-1) = 0}\)
\(\displaystyle{ x^2-3 = 0 \vee x^2-1=0}\)
\(\displaystyle{ (x- \sqrt{3})(x+ \sqrt{3})=0 \vee (x-1)(x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ x- \sqrt{3} =0 \vee x+ \sqrt{3} =0 \vee x-1=0 \vee x+1=0}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{3} \vee x=- \sqrt{3} \vee x=1 \vee x=-1}\)
\(\displaystyle{ (3x^2 - 9)(x^2-1)=0}\)
\(\displaystyle{ 3(x^2-3)(x^2-1) = 0}\)
\(\displaystyle{ x^2-3 = 0 \vee x^2-1=0}\)
\(\displaystyle{ (x- \sqrt{3})(x+ \sqrt{3})=0 \vee (x-1)(x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ x- \sqrt{3} =0 \vee x+ \sqrt{3} =0 \vee x-1=0 \vee x+1=0}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{3} \vee x=- \sqrt{3} \vee x=1 \vee x=-1}\)