wartości wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Skiba260
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 30 gru 2008, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: asdasd

wartości wielomianu

Post autor: Skiba260 »

Witam mam mały problem z zadaniem nie rozumiem go i nie wiem jak rozwiązać

Dla jakich wartości a,b i c liczba 1 jest dwukrotnym miejscem zerowym wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= x^4+(a-2)x^3+bx^2+(a+b)x+4}\)
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2009, o 16:18 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach [latex][/latex].
Awatar użytkownika
Nex Vaclav Friedrich
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oświęcim
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 9 razy

wartości wielomianu

Post autor: Nex Vaclav Friedrich »

Musisz podzielić ten wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ (x-1)^2=x^2-2x+1}\) i reszta musi być równa zero. To będzie tak wyglądało:
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)^2 Q(x) + R(x)\\
R(x)=0\\
Q(1) \neq 0}\)
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2009, o 16:20 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ