Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 10:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 38 razy
Rozwiąż równanie
Zapomniałem jak się robi tego typu równanie. Nie da się zrobić metodą grupowania
\(\displaystyle{ (x-1)(3-x)(x+4)>0}\)
\(\displaystyle{ (3x-x ^{2} -3+x)(x+4)>0}\)
po redukcji wyrazów podobnych wychodzi:
\(\displaystyle{ -x ^{3} +13x-12>0}\) Co zrobić dalej czy wszystko do tej pory ok? pogrupować nie można x przed nawias też nie można.
\(\displaystyle{ (x-1)(3-x)(x+4)>0}\)
\(\displaystyle{ (3x-x ^{2} -3+x)(x+4)>0}\)
po redukcji wyrazów podobnych wychodzi:
\(\displaystyle{ -x ^{3} +13x-12>0}\) Co zrobić dalej czy wszystko do tej pory ok? pogrupować nie można x przed nawias też nie można.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2009, o 21:28 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Słownik się kłania.
Powód: Słownik się kłania.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozwiąż równanie
Math2010, miałeś taką ładną postać iloczynową, w sam raz do odczytania rozwiązania tej nierówności, a zepsułeś ją do postaci ogólnej.
Już tutaj można zastanawiać sie nad rozwiązaniem, nie trzeba nic przekształcać!
\(\displaystyle{ (x-1)(3-x)(x+4)>0}\)
Rysujesz wężyka, zaznaczając miejsca zerowe. Rysujesz go od prawej, ale od dołu, bo współczynnik przy najwyższej potędze jest ujemny. Jasne?
Już tutaj można zastanawiać sie nad rozwiązaniem, nie trzeba nic przekształcać!
\(\displaystyle{ (x-1)(3-x)(x+4)>0}\)
Rysujesz wężyka, zaznaczając miejsca zerowe. Rysujesz go od prawej, ale od dołu, bo współczynnik przy najwyższej potędze jest ujemny. Jasne?
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 10:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 38 razy
Rozwiąż równanie
lol pięknie sobie utrudniam życie.
Ale mam inny przykład podobny i tu dalej to samo:
\(\displaystyle{ x ^{3} -7x+6=0}\)
Ale mam inny przykład podobny i tu dalej to samo:
\(\displaystyle{ x ^{3} -7x+6=0}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozwiąż równanie
Tutaj najpierw trzeba zamienić na postać iloczynową. Ponieważ wielomian jest trzeciego stopnia, nie widać tu żadnego wzoru skróconego mnożenia, więc musisz na piechotę sprawdzić jaka liczba jest jednym z pierwiastków tego równania. Mogą to być dzielniki wyrazu wolnego. Sprawdźmy dla \(\displaystyle{ x=1}\), podstawiamy i zgadza się, prawda? Więc \(\displaystyle{ x=1}\) jest pierwiastkiem. Teraz musisz podzielić wielomian stopnia trzeciego przez dwumian \(\displaystyle{ (x-1)}\), bądź też zastosować schemat Hornera, jeśli go znasz (nie Hornera osobiście, ale jego schemat ). A dalej już na pewno wiesz, co robić.
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 10:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 38 razy
Rozwiąż równanie
aha
a gdy mam coś takiego:
\(\displaystyle{ (2x+3)(x ^{2} -5x+6) \ge 0}\)
mogę to tak zapisać?
\(\displaystyle{ 2x+3 \ge 0 i x^{2} -5x+6 \ge 0}\)
i z tego wyliczyć ??? można tak?
a gdy mam coś takiego:
\(\displaystyle{ (2x+3)(x ^{2} -5x+6) \ge 0}\)
mogę to tak zapisać?
\(\displaystyle{ 2x+3 \ge 0 i x^{2} -5x+6 \ge 0}\)
i z tego wyliczyć ??? można tak?
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2009, o 19:06 przez Math2010, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Rozwiąż równanie
Niestety tak nie można, to nie jest postać iloczynowa. Musisz najpierw wymnożyć nawiasy, uporządkować, a potem dopiero standardowo szukać pierwiastków, tak jak ci mmoonniiaa tłumaczyła
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 10:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 38 razy
Rozwiąż równanie
mam coś takiego:
\(\displaystyle{ 2x ^{3} -7x ^{2} -2x+18 \ge 0}\)
nie ma ani dla 1 ani -1.
Wiem że najpierw liczyło sie jakieś p i było widać dla jakich liczb trzeba spawdzać tylko nie pamietam jak
\(\displaystyle{ 2x ^{3} -7x ^{2} -2x+18 \ge 0}\)
nie ma ani dla 1 ani -1.
Wiem że najpierw liczyło sie jakieś p i było widać dla jakich liczb trzeba spawdzać tylko nie pamietam jak
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Rozwiąż równanie
Eee, no teraz jak poprawiłeś zapis, to się jednak okazuje że nie musisz wymnażać. Wystarczy policzyć pierwiastki tego równania kwadratowego i możesz już rysować wężyk
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozwiąż równanie
Musisz znaleźć liczbę, która podstawiona za x wyzeruje to wyrażenie: \(\displaystyle{ 2x+3}\), czyli musisz rozwiązać minirównanko: \(\displaystyle{ 2x+3=0 \Leftrightarrow x=...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Rozwiąż równanie
No z tego powinieneś wysnuć wniosek, że \(\displaystyle{ x=-\frac{3}{2}}\) także jest rozwiązaniem równania. W sumie będą 3 pierwiastki: \(\displaystyle{ -\frac{3}{2}, 2]}\) oraz \(\displaystyle{ 3}\).
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2009, o 19:27 przez Goter, łącznie zmieniany 1 raz.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Rozwiąż równanie
No wiem przecież już poprawiłem.
Tak, narobił niezłego zamieszania trzeba dokładnie przepisywać, bo jeden nawias może kompletnie wszystko zmienić, jak widać
Tak, narobił niezłego zamieszania trzeba dokładnie przepisywać, bo jeden nawias może kompletnie wszystko zmienić, jak widać
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2009, o 19:29 przez Goter, łącznie zmieniany 1 raz.