Uzasadnij ze równanie...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Auryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 9 kwie 2006, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

Uzasadnij ze równanie...

Post autor: Auryn »

Uzasadnij że równanie x � + 3x -2=0 na w przedziale dokladnie jeden pierwiastek.
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 953
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

Uzasadnij ze równanie...

Post autor: LecHu :) »

W(0)=-2
W(1)=2
Widac??
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Uzasadnij ze równanie...

Post autor: Tomasz Rużycki »

Lechu:

Dokladnie jeden, popraw swojego posta Pokazales, ze ma co najmniej jeden.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Uzasadnij ze równanie...

Post autor: Rogal »

A najwyżej jeden, ponieważ współczynnik przy x jest dodatni
Awatar użytkownika
Auryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 9 kwie 2006, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

Uzasadnij ze równanie...

Post autor: Auryn »

eee prosze o sensowna odpowiedz a nie jakies

W(0)=-2
W(1)=2
Widac??

to jest uzasadnienie ?
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

Uzasadnij ze równanie...

Post autor: juzef »

Auryn, moim zdaniem tak.
Awatar użytkownika
Auryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 9 kwie 2006, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

Uzasadnij ze równanie...

Post autor: Auryn »

dobra to moze mi ktos wyjasnic to, ze skoro wspolczynnik przy x jest dodatki to jest tylko 1 rozwiazanie ?


juzef myslisz ze jak takie cos napisze na maturze to mi to zalicza na max punktów ?
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

Uzasadnij ze równanie...

Post autor: arigo »

policz pochodna i zauwaz ze jest zawsze dodatnia
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

Uzasadnij ze równanie...

Post autor: juzef »

Gdybym ja to sprawdzał, to miałbyś maxa. Na maturze warto by było wspomnieć, że dana funkcja jest rosnąca i ciągła.

Każdy wielomian, sinus, logarytm etc jest w swojej dziedzinie ciągły. Na maturze możesz się na to powołać bez dowodu. A z ciągłości wynika przyjmowanie wartości pośrednich (tzw. własność Darboux), jeśli więc nasz wielomian jest w zerze ujemny, a w jedynce dodatni, to gdzieś po drodze musi się zerować.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2006, o 23:06 przez juzef, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Auryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 9 kwie 2006, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

Uzasadnij ze równanie...

Post autor: Auryn »

czyli jest zawsze rosnaca i nie ma extremów, a skoro przyjmuje wartosci -2 i 2 to tez musi przyjąć wartość 0 w przedziale pomiedzy dzieki wielkie

[ Dodano: Nie Kwi 16, 2006 12:05 am ]
rosnąca i ciągła.

rosnąca bo pochodna jest zawsze wieksza od zera,
a ciągła bo granica funkcji przy x dążącym do nieskończoności jest równa nieskończoności ?
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

Uzasadnij ze równanie...

Post autor: arigo »

Auryn pisze: a ciągła bo granica funkcji przy x dążącym do nieskończoności jest równa nieskończoności ?
nie, kazdy wielomian jest ciagly.
Awatar użytkownika
Auryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 9 kwie 2006, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

Uzasadnij ze równanie...

Post autor: Auryn »

mhm no to powiedz mi z czego sie korzysta w innych funkcjach zeby stwierdzic ze sa ciągłe jakim sposobem sie to oblicza...
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Uzasadnij ze równanie...

Post autor: Rogal »

Z definicji. A najlepiej pamiętać
Awatar użytkownika
Auryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 9 kwie 2006, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

Uzasadnij ze równanie...

Post autor: Auryn »

No to w takim razie PODAJ MI TA DEFINICJE
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

Uzasadnij ze równanie...

Post autor: juzef »

Definicja ciągłości raczej Cię nie zainteresuje. Na maturze nikt nie będzie od Ciebie dowodzenia ciągłości wymagał, ale warto wiedzieć że na przykład wielomiany są ciągłe. Jeśli nadal jesteś zainteresowany definicją, to .
ODPOWIEDZ