rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
natalialukasz11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łeba
Podziękował: 9 razy

rozwiąż równanie

Post autor: natalialukasz11 »

\(\displaystyle{ 4x ^{3}+8x ^{2}-x-2=0}\)
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2009, o 13:43 przez natalialukasz11, łącznie zmieniany 2 razy.
miodzio1988

rozwiąż równanie

Post autor: miodzio1988 »

Deltę policz najpierw. Ale i tak zaraz jakiś murzyn strzeli gotowca i Cie skrzywdzi...
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

rozwiąż równanie

Post autor: lukki_173 »

W czym problem? Delta i pierwiastki.
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Kamil_B »

hmm na pewno tam na początku jest \(\displaystyle{ 4x^{2}}\) ?
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2009, o 13:50 przez Kamil_B, łącznie zmieniany 1 raz.
natalialukasz11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łeba
Podziękował: 9 razy

rozwiąż równanie

Post autor: natalialukasz11 »

przepraszam pomiliłam się tam jest \(\displaystyle{ 4x ^{3}}\)
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Kamil_B »

Spróbuj z dwóch pierwszych wyrażen wyciągnąć coś przed nawias.
natalialukasz11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łeba
Podziękował: 9 razy

rozwiąż równanie

Post autor: natalialukasz11 »

4??
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

rozwiąż równanie

Post autor: mmoonniiaa »

natalialukasz11, najlepiej od razu wyciągnąć \(\displaystyle{ 4x^2}\)
natalialukasz11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łeba
Podziękował: 9 razy

rozwiąż równanie

Post autor: natalialukasz11 »

\(\displaystyle{ 4x ^{2}}\)(x+\(\displaystyle{ 8x^{2}}\)-x-2)=0 i co dalej??
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

rozwiąż równanie

Post autor: mmoonniiaa »

Źle to zrobiłaś: \(\displaystyle{ 4x^2(x+8x^2-x-2) \neq 4x^3+8x^2-x-2}\)
\(\displaystyle{ 4x^3+8x^2-x-2=4x^2(x+2)-x-2}\)
Widzisz różnicę?
Teraz z dalszej części też trzeba coś przed nawias wyciągnąć, żeby były dwa takie same nawiasy: \(\displaystyle{ (x+2)}\)
natalialukasz11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łeba
Podziękował: 9 razy

rozwiąż równanie

Post autor: natalialukasz11 »

kurcze nie mam zielonego pojęcia jak je dalej rozwiązać..
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

rozwiąż równanie

Post autor: mmoonniiaa »

podpowiem, że z tej części: \(\displaystyle{ -x-2}\) trzeba wyłączyć przed nawias liczbę \(\displaystyle{ -1}\). Pokaż swoje obliczenia.
demka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 7 cze 2009, o 12:49
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 11 razy

rozwiąż równanie

Post autor: demka »

natalialukasz11 pisze:\(\displaystyle{ 4x ^{3}+8x ^{2}-x-2=0}\)
z dwóch pierwszych składników wyłącz co sie da czyli
\(\displaystyle{ 4x ^{3} +8x ^{2}= ?}\)
i z dwóch następnych
\(\displaystyle{ -x-2=?}\)
natalialukasz11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łeba
Podziękował: 9 razy

rozwiąż równanie

Post autor: natalialukasz11 »

\(\displaystyle{ 4x ^{2}}\)(x+2)-1(-x-2)=\(\displaystyle{ 4x ^{2}}\)(x+2)(x+2) tak??
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

rozwiąż równanie

Post autor: mmoonniiaa »

niezupełnie, według Ciebie:
\(\displaystyle{ 4x^2(x+2)-x-2=4x^2(x+2)-(-x-2)}\) przecież to nieprawda!
powinno być tak: \(\displaystyle{ 4x^2(x+2) \cdot [-(x+2)]=(x+2)(4x^2-1)}\)
w drugim nawiasie zastosuj wzór skróconego mnożenia na różnicę kwadratów: \(\displaystyle{ a^2-b^2=(a-b)(a+b)}\), gdzie \(\displaystyle{ a^2=4x^2}\), czyli \(\displaystyle{ a=...}\), a \(\displaystyle{ b^2=1}\), czyli \(\displaystyle{ b=...}\)
ODPOWIEDZ