Dowieść, że liczba \(\displaystyle{ p}\) jest pierwiastkiem wielokrotnym wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ W(p)=0}\) i \(\displaystyle{ W'(p)=0}\).
Mam dowód nie wprost, potrzebuje jeszcze tylko dowodu wprost.
pierwiastek wielokrotny wielomianu
- kp1311
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarzecze
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 49 razy
pierwiastek wielokrotny wielomianu
Jeśli p jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ k}\)-krotnym wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) wówczas możemy sobie ten wielomian przedstawić w postaci \(\displaystyle{ W(x) = (x - p)^{k} \cdot Q(x), Q(p) \neq 0}\).
Liczymy pochodną:
\(\displaystyle{ W'(x) = ((x - p)^{k})'Q(x) + Q'(x)(x - p)^{k}}\)
\(\displaystyle{ W'(x) = k(x - p)^{k-1}Q(x) + Q'(x)(x - p)^{k}}\)
I teraz liczymy wartość pochodnej w punkcie \(\displaystyle{ p}\) i dostajemy \(\displaystyle{ W(p) = 0}\), zastrzeżenia: \(\displaystyle{ k \in N \wedge k > 1}\).
Liczymy pochodną:
\(\displaystyle{ W'(x) = ((x - p)^{k})'Q(x) + Q'(x)(x - p)^{k}}\)
\(\displaystyle{ W'(x) = k(x - p)^{k-1}Q(x) + Q'(x)(x - p)^{k}}\)
I teraz liczymy wartość pochodnej w punkcie \(\displaystyle{ p}\) i dostajemy \(\displaystyle{ W(p) = 0}\), zastrzeżenia: \(\displaystyle{ k \in N \wedge k > 1}\).
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2009, o 10:30 przez kp1311, łącznie zmieniany 1 raz.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
pierwiastek wielokrotny wielomianu
Powinno być:kp1311 pisze:Jeśli p jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ k}\)-krotnym wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) wówczas możemy sobie ten wielomian przedstawić w postaci \(\displaystyle{ W(x) = (x - p)^{k} \cdot Q(x), Q(p) \neq 0}\).
Liczymy pochodną:
\(\displaystyle{ W'(x) = ((x - p)^{k})' + Q'(x)(x - p)^{k}}\)
\(\displaystyle{ W'(x) = k(x - p)^{k-1} + Q'(x)(x - p)^{k}}\)
I teraz liczymy wartość pochodnej w punkcie \(\displaystyle{ p}\) i dostajemy \(\displaystyle{ W(p) = 0}\), zastrzeżenia: \(\displaystyle{ k \in N \wedge k > 1}\).
\(\displaystyle{ W'(x) = Q(x)((x - p)^{k})' + Q'(x)(x - p)^{k}}\)