Bardzo prosze o pomoc gdyz nie mam pojecia jak mam sie do tego zabrac. Poradzilam sobie z wiekszoscia zadan ktore mialam zrobic ale tego kompletnie nie rozumiem a mam to zrobic na jutro.
1. Jakie jednomiany nalezy wstawic w miejsca liter A,B, i C aby zachodzila rownosc wielomianow
a) \(\displaystyle{ A(3x ^{2} -x+B)=6x ^{4} +C+14x ^{2}}\)
b) \(\displaystyle{ Ax ^{2} +B+4=C(3x ^{2}-5x+2)}\)
rozklad wielomianow
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
rozklad wielomianow
Popraw zapis w zadaniu 1 bo nie wiadomo gdzie się kończy nawias.
W drugim po wymnożeniu jest:
\(\displaystyle{ Ax^{2}+B+4=3Cx^{2}-5Cx+2C}\)
i teraz zastanów sie kiedy lewa strona jest równa prawej.
W drugim po wymnożeniu jest:
\(\displaystyle{ Ax^{2}+B+4=3Cx^{2}-5Cx+2C}\)
i teraz zastanów sie kiedy lewa strona jest równa prawej.
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
rozklad wielomianow
b) \(\displaystyle{ Ax ^{2} +B+4=C(3x ^{2}-5x+2)}\)
\(\displaystyle{ Ax ^{2} +B+4=3Cx ^{2}-5Cx+2C}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} A=3C \\ B=-5Cx\\4=2C \end{cases}}\)
Gdzie zamyka się nawias w a)?
\(\displaystyle{ Ax ^{2} +B+4=3Cx ^{2}-5Cx+2C}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} A=3C \\ B=-5Cx\\4=2C \end{cases}}\)
Gdzie zamyka się nawias w a)?
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2009, o 20:43 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.