Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 31 paź 2008, o 19:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: piekło xD
- Podziękował: 8 razy
Rozwiąż równanie
Prosze o rozwiazanie tego rownania.
\(\displaystyle{ 3(x+1)^{2}+(x-4)^{3}=101+(x-3)^{3}}\)
\(\displaystyle{ 3(x+1)^{2}+(x-4)^{3}=101+(x-3)^{3}}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Rozwiąż równanie
Zastosować wzory skróconego mnożenia.
Wszystko przenieść a jedną stronę.
pogrupować/poskracać wyrazy podobne.
Rozwiązać powstałe równanie kwadratowe.
p.s. tylko czemu w tym dziale?
Wszystko przenieść a jedną stronę.
pogrupować/poskracać wyrazy podobne.
Rozwiązać powstałe równanie kwadratowe.
p.s. tylko czemu w tym dziale?
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2009, o 19:25 przez Inkwizytor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 860
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 86 razy
- Pomógł: 57 razy
Rozwiąż równanie
Kwadrat różnicy:
\(\displaystyle{ (a-b)^2 = a^2-2ab+b^2}\)
Sześcian sumy:
\(\displaystyle{ (a+b)^3 = a^3 + 3a^2 b + 3ab^2 + b^3}\)
Sześcian różnicy:
\(\displaystyle{ (a-b)^3 = a^3 - 3a^2 b + 3ab^2 - b^3}\)
\(\displaystyle{ (a-b)^2 = a^2-2ab+b^2}\)
Sześcian sumy:
\(\displaystyle{ (a+b)^3 = a^3 + 3a^2 b + 3ab^2 + b^3}\)
Sześcian różnicy:
\(\displaystyle{ (a-b)^3 = a^3 - 3a^2 b + 3ab^2 - b^3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 31 paź 2008, o 19:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: piekło xD
- Podziękował: 8 razy
Rozwiąż równanie
dziękuję, ale ten przykład jest dla mnie za trudny. jestem ciemna z matmy, mecze sie z tym zadaniem pol dnia i nic. dlatego jak ktos potrafi to prosze rozwiazac.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 31 paź 2008, o 19:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: piekło xD
- Podziękował: 8 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ 3(x^{2}+x+1)+x^{3}}\)
nie potrafie przejsc przez te nawiasy do potegi trzeciej, a wiadomo , ze jak przez nie nie przebrne to zadania nie rozwiaze.
nie potrafie przejsc przez te nawiasy do potegi trzeciej, a wiadomo , ze jak przez nie nie przebrne to zadania nie rozwiaze.
-
- Użytkownik
- Posty: 860
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 86 razy
- Pomógł: 57 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ (x-3)^{3}}\)
korzystasz ze wzoru
\(\displaystyle{ (a-b)^3 = a^3 - 3a^2 b + 3ab^2 - b^3}\)
gdzie
\(\displaystyle{ a=x}\)
\(\displaystyle{ b=3}\)
korzystasz ze wzoru
\(\displaystyle{ (a-b)^3 = a^3 - 3a^2 b + 3ab^2 - b^3}\)
gdzie
\(\displaystyle{ a=x}\)
\(\displaystyle{ b=3}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Rozwiąż równanie
Nie bardzo wiem skąd to otrzymałaś.
Może napisz po kolei ile Ci wyszło z pierwszego nawiasu, ile z drugiego i ile po drugiej stronie.
Wzory podała Tobie Hania więc tylko trzeba podstawić
Może napisz po kolei ile Ci wyszło z pierwszego nawiasu, ile z drugiego i ile po drugiej stronie.
Wzory podała Tobie Hania więc tylko trzeba podstawić
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 31 paź 2008, o 19:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: piekło xD
- Podziękował: 8 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ 3(x^{2}+x+1)+x^{3}-3x^{2}*3+3*x*3^{2}-3^{3}= 3x^{2}+3x+3+x^{3}-3x^{2}*3+3*x*3^{2}-3x^{3} =}\)
to jeszcze nie koniec, ale najpierw chciałabym wiedziec czy dobrze robie i czy nie mam bledu, choc pewnie mam.
to jeszcze nie koniec, ale najpierw chciałabym wiedziec czy dobrze robie i czy nie mam bledu, choc pewnie mam.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Rozwiąż równanie
Pierwszy nawias źle. Zwróć uwagę na wzór. jakaś liczba Ci uciekła.
W drugim źle. jeszcze raz sprawdź czym jest u Ciebie a czym jest b ze wzoru na \(\displaystyle{ (a-b)^3}\) masz źle podstawione.
W drugim źle. jeszcze raz sprawdź czym jest u Ciebie a czym jest b ze wzoru na \(\displaystyle{ (a-b)^3}\) masz źle podstawione.
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 31 paź 2008, o 19:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: piekło xD
- Podziękował: 8 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ 3(x^{2}+2x+1)+x^{3}-3x^{2}*3+3*x*3^{2}-3^{3}= 3x^{2}+6x+3+x^{3}-3x^{2}*3+3*x*3^{2}-3x^{3} =}\)
co jest w tym drugim źle? ;/ sprawdzałam 2 razy i nie widze bledu, dostawialam pod a=x a pod b=3....
co jest w tym drugim źle? ;/ sprawdzałam 2 razy i nie widze bledu, dostawialam pod a=x a pod b=3....
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Rozwiąż równanie
ale ja widzę 4 po lewej stronie. Zakładam że cały czas analizujemy lewą stronę.Nenya pisze: \(\displaystyle{ 3(x+1)^{2}+(x-4)^{3}=101+(x-3)^{3}}\)
Pierwszy nawias dobrze poprawiony.
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 31 paź 2008, o 19:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: piekło xD
- Podziękował: 8 razy
Rozwiąż równanie
:: bardziej przejrzyście:
\(\displaystyle{ 3(x+1)^{2}+(x-4)^{3}=101+(x-3)^{3}}\)
\(\displaystyle{ 3(x^{2}+2x+1)+x^{3}-4x^{2}*3+4*x*3^{2}-3^{3}=101+x^{3}-3x^{2}*3+3x*3^{2}-3^{3}}\)
\(\displaystyle{ 3x^{2}+6x+3+x^{3}-4x^{2}*3+4*x*3^{2}-3^{3} = 101+x^{3}-3x^{2}*3+3x*3^{2}-3^{3}}\)
\(\displaystyle{ 3(x+1)^{2}+(x-4)^{3}=101+(x-3)^{3}}\)
\(\displaystyle{ 3(x^{2}+2x+1)+x^{3}-4x^{2}*3+4*x*3^{2}-3^{3}=101+x^{3}-3x^{2}*3+3x*3^{2}-3^{3}}\)
\(\displaystyle{ 3x^{2}+6x+3+x^{3}-4x^{2}*3+4*x*3^{2}-3^{3} = 101+x^{3}-3x^{2}*3+3x*3^{2}-3^{3}}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Rozwiąż równanie
Nadal źle podstawione, ale już nie bedę taki :Nenya pisze::: bardziej przejrzyście:
\(\displaystyle{ 3(x+1)^{2}+(x-4)^{3}=101+(x-3)^{3}}\)
\(\displaystyle{ 3(x^{2}+2x+1)+x^{3}-4x^{2}*3+4*x*3^{2}-3^{3}=101+x^{3}-3x^{2}*3+3x*3^{2}-3^{3}}\)
\(\displaystyle{ 3(x^{2}+2x+1)+x^{3}-3x^{2}*4+3*x*4^{2}-4^{3}=101+x^{3}-3x^{2}*3+3x*3^{2}-3^{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 31 paź 2008, o 19:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: piekło xD
- Podziękował: 8 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ 3x^{2}+6x+3+x^{3}-3x^{2}*4+3*x*4^{2}-4^{3}=101+x^{3}-3x^{2}*3+3x*3^{2}-3^{3} =}\)Inkwizytor pisze:
\(\displaystyle{ 3(x+1)^{2}+(x-4)^{3}=101+(x-3)^{3}}\)
\(\displaystyle{ 3(x^{2}+2x+1)+x^{3}-3x^{2}*4+3*x*4^{2}-4^{3}=101+x^{3}-3x^{2}*3+3x*3^{2}-3^{3}}\)
matko jakie to długie
co dalej??
\(\displaystyle{ = 3x^{2}+6x+3*4*4^{2}-4^{3}=101+3*3^{2}-3^{3} =}\)
tak czy inaczej....?