Witam! mam nieco nietypowy problem. Otóż jeżeli mamy jakieś wyrażenie wielomianowe i nie możemy go obliczyć z delty to wykorzystujemy schemat Hornera lub taki drugi sposób, który nie pamiętam jak się nazywa. Chodziło o to, że na osi zaznacza się miejsca zerowe i szkicuje się ten wykres (było coś, że jeśli jest dodatni to się odbija, czy jakoś odwrotnie) Tu jest mój problem, bo nie rozumiem jak tłumaczy mi to profesorka ( ona nie ma tego daru ) Więc baaaaardzo prosze kogoś o wytłumaczenie, tak żebym szybko załapała.
Byłabym niezmiernie wdzięczna, bo nie kumam tego kompletnie, a to raczej niezbędne, tym bardziej, że za kilka miesięcy matura ;p
Schemat Hornera lub...
Schemat Hornera lub...
Rysujesz węzyk. Węzyk zaczynasz rysowac od prawej strony nad osią OX. (upewnij się, że przy najwyzszej potędze jest liczba >0)I teraz wezyk przechodzi przez dany punkt gdy krotnosc pierwiastka jest nieparzysta. Gdy krotnosc jest parzysta wezyk odbija się od punktu(pierwiastka) i juz. Gdy wszystkie punkty wezyk "zaliczy" idzie sobie w nieskonczonosc. To tyle. Wszystko masz na google. Gdyby ktos chcial to mam jeszcze wersję dla dorosłych tego faktu
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Schemat Hornera lub...
A co dokładnie masz na uwadze? Wyznaczenie miejsc zerowych czy rozwiązanie nierówności? Co według Ciebie oznacza "obliczyć wyrażenie wielomianowe?
Do obniżania stopnia zazwyczaj (tj. na maturze) wystarczy pogrupować wyrazy lub wyłączyć iks przed nawias np.:
\(\displaystyle{ x^3+2x^2-x-2=x^2(x+2)-1(x+2)=(x^2-1)(x+2)=(x-1)(x+1)(x+2)}\)
Metodą z wykresem: tzw. wężyk stosuje się w nierównościach- przy określaniu znaku jaki przyjmuje f. w danym przedziale.
Do obniżania stopnia zazwyczaj (tj. na maturze) wystarczy pogrupować wyrazy lub wyłączyć iks przed nawias np.:
\(\displaystyle{ x^3+2x^2-x-2=x^2(x+2)-1(x+2)=(x^2-1)(x+2)=(x-1)(x+1)(x+2)}\)
Metodą z wykresem: tzw. wężyk stosuje się w nierównościach- przy określaniu znaku jaki przyjmuje f. w danym przedziale.