Rozwiąż równania:
\(\displaystyle{ 4x^{3} -14x^{2} +6x-21=0\\
4x^{4}-5x^{2}+1= 0\\
2x^{5} +5x^{3}-12x=0}\)
Równania wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 26 maja 2009, o 17:46
- Płeć: Kobieta
Równania wielomianowe
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2009, o 22:00 przez lorakesz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieliczka
- Podziękował: 170 razy
- Pomógł: 7 razy
Równania wielomianowe
W pierwszym musisz podzielić przez wyrażenie, które
z twierdzenia Beozuta, da Ci W(h)=0, tzn. przez wyrażenie
[x-h]
Drugie to równanie dwukwadratowe - oznaczenie, że
coś tam np. t=\(\displaystyle{ x^{2}}\)
i rozwiązujesz to jak z deltą, a w trzecim to to samo co
w pierwszym, musisz znaleźć liczbę (zgadywać po kolei)
która pozwala od tego wielomianu (wstawiając za x
tą liczbę) otrzymać zero. Kapito?
z twierdzenia Beozuta, da Ci W(h)=0, tzn. przez wyrażenie
[x-h]
Drugie to równanie dwukwadratowe - oznaczenie, że
coś tam np. t=\(\displaystyle{ x^{2}}\)
i rozwiązujesz to jak z deltą, a w trzecim to to samo co
w pierwszym, musisz znaleźć liczbę (zgadywać po kolei)
która pozwala od tego wielomianu (wstawiając za x
tą liczbę) otrzymać zero. Kapito?
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2009, o 22:09 przez Simong, łącznie zmieniany 1 raz.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Równania wielomianowe
wskazówki:
1. \(\displaystyle{ 2x^2(2x-7)+3(2x-7)}\)
2. wprowadź zmienną pomocniczą \(\displaystyle{ x^2=t \ge 0}\)
3. wyciągnij x przed nawias, następnie zmienna pomocnicza: \(\displaystyle{ x^2=t \ge 0}\)
1. \(\displaystyle{ 2x^2(2x-7)+3(2x-7)}\)
2. wprowadź zmienną pomocniczą \(\displaystyle{ x^2=t \ge 0}\)
3. wyciągnij x przed nawias, następnie zmienna pomocnicza: \(\displaystyle{ x^2=t \ge 0}\)
- qba1337
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xXx
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 40 razy
Równania wielomianowe
W tym 3-cim równaniu wyłącz \(\displaystyle{ x}\) przed nawias
\(\displaystyle{ 2x^{5}+5x^{3}-12x=0}\)
\(\displaystyle{ x(2x^{4}+5x^{2}-12)=0}\)
Pierwszy pierwiastek x=0
I teraz te równanie 4-tego stopnia musisz rozłożyć:
\(\displaystyle{ 2x^{4}+5x^{2}-12=0}\)
To jest równanie dwukwadratowe podstawienie:
zał: \(\displaystyle{ t \ge 0}\)
\(\displaystyle{ t^{2}=x^{4}}\)
\(\displaystyle{ t=x^{2}}\)
Podstawiasz i rozwiązujesz
\(\displaystyle{ 2x^{5}+5x^{3}-12x=0}\)
\(\displaystyle{ x(2x^{4}+5x^{2}-12)=0}\)
Pierwszy pierwiastek x=0
I teraz te równanie 4-tego stopnia musisz rozłożyć:
\(\displaystyle{ 2x^{4}+5x^{2}-12=0}\)
To jest równanie dwukwadratowe podstawienie:
zał: \(\displaystyle{ t \ge 0}\)
\(\displaystyle{ t^{2}=x^{4}}\)
\(\displaystyle{ t=x^{2}}\)
Podstawiasz i rozwiązujesz
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Równania wielomianowe
\(\displaystyle{ 4x^{3} -14x^{2} +6x-21=2x^2(2x-7)+3(2x-7=(2x-7)(2x^2+3)=0 \Leftrightarrow 2x-7=0 \Leftrightarrow ...\\4x^{4}-5x^{2}+1= 0 \Leftrightarrow 4t^2-5t+1=0, \ gdzie \ t=x^2>0}\)
\(\displaystyle{ 2x^{5} +5x^{3}-12x=x(2x^{4} +5x^{2}-12)=0 \Leftrightarrow (x=0 \ lub \ 2x^{4} +5x^{2}-12)=0}\)
\(\displaystyle{ 2x^{5} +5x^{3}-12x=x(2x^{4} +5x^{2}-12)=0 \Leftrightarrow (x=0 \ lub \ 2x^{4} +5x^{2}-12)=0}\)