Reszta z dzielenia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pitercr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 23 maja 2009, o 14:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: pitercr »

Oblicz resztę z dzielenia wielomianu w przez wielomian u, nie wykonując dzielenia.

\(\displaystyle{ w(x) = x^{5}-x^{3}+x^{2}-1
u(x) = (x-1)(x+1)(x+2)}\)


Rozwiązuje te zadanie i utknąłem na pewnym momencie, a mianowicie obliczyłem W(1), w(-1), W(-2) i wyszło, że W(1) i W(-1) = 0. Nie wiem co dalej należy zrobić. Bardzo proszę o pomoc
Czoug
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 15 wrz 2009, o 10:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 29 razy

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: Czoug »

podzielny bez reszty prezz wielomian u(x) jak juz, bo inaczej to zawsze jest podzielny.
Bedzie podzielny bez reszty jesli bedzie postaci:
\(\displaystyle{ w(x)=4(x+1)(x+2)(x-2)(x-a)}\), gdzie a to jakas liczba, Widac wiec, ze musza byc spelnione 3 warunki:
\(\displaystyle{ w(-1)=0 \wedge w(-2)=0 \wedge w(2)=0}\)

mozna to inaczej tez wyjasnic, w(*x) musi byc podzielny bez reszty przez 3 dwumiany(te z u(x))
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: piasek101 »

Czoug pisze:podzielny bez reszty prezz wielomian u(x) jak juz...
Nie o to biega.

Zachodzi :
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)\cdot U(x)+ax^2+bx+c}\) (gdzie szukana reszta to trzy ostatnie składniki).

Ponadto :

\(\displaystyle{ W(1)=.........}\) (obliczasz tak jak zrobiłeś i z mojego równania - obie wersje przyrównujesz)

\(\displaystyle{ W(-1)=.........}\) (analogicznie)

\(\displaystyle{ W(-2)=..........}\) (jak wyżej)

Rozwiązujesz układ trzech równań (masz (a);(b);(c)) oraz resztę postaci \(\displaystyle{ R(x)=ax^2+bx+c}\)
ODPOWIEDZ